Dragen bij bijzondere behoeften

Verlichting voor krampjes en reflux

Krampjes en reflux zijn een oorzaak van veel huilen. Hier biedt de draagdoek meestal snel verlichting: Een kindje dat vaak overgeeft bijvoorbeeld kan in de doek de eerste uren na de voeding rechtop gedragen worden. Een kindje rechtop dragen zonder draagdoek is al gauw te zwaar. En de verleiding is dan groot om je kindje snel weer neer te leggen zodra het niet meer huilt.

"Met een doek kan je je kindje vele uren rechtop bij je dragen zonder veel extra inspanning."

Een baby met krampjes is vaak snel geholpen door de meest natuurlijke darmmassage die er bestaat: rechtop, buik-tegen-buik, met de knietjes wat opgetrokken in de draagdoek tegen mama's of papa's zachte en warme buik aan terwijl die loopt. Door de ritmische cadans van het lopen duwen de knietjes zachtjes op een aantal acupressuurpunten onderaan op het buikje, die de spijsvertering bevorderen. De warmte van het lichaam van de drager geeft hetzelfde pijnstillende effect als een warm kersenpitkussen op de buik. Dikwijls kan een baby met wat ontlastingsprobleempjes wel stoelgang maken na een wandeling in de draagdoek.

 

baby prematuur ziekenhuis draagdoek dragen

Je premature baby dragen in een draagdoek.

Als jij je kindje wilt gaan dragen dan is het verstandig om dit met de kinderarts, fysiotherapeut en evt andere behandelaar te bespreken. Ik werk samen met de kinderafdeling en NICU van het Isala in Zwolle, vraag dus gerust naar een draagconsult op locatie in het Isala. Het fijnste voor je kindje is gedragen worden in een soepele dunne geweven draagdoek. Een geweven draagdoek geeft je kindje voldoende steun en je kindje kan er minder gauw in overstrekken zoals in een rekbare draagdoek.

"Als je een premature baby wilt gaan dragen dan is het zeer verstandig om een draagconsult te boeken, omdat er toch wat puntjes zullen zijn waarop een premature baby meer aandacht behoeft."

LET OP: Gebruik nooit “zomaar” een draagzak/ergonomische drager of mei-tai voor een prematuur geboren baby, zelfs niet als je kleintje er al in zou passen. Ga er ook beslist niet mee experimenteren qua verkleinen met touwtjes of hulpmiddelen. Een premature baby heeft een andere spierspanning dan een a terme (op tijd) geboren baby, vaak is de spierspanning aan de lage kant. Dat is merkbaar bij romp, nek bij bekken en heupen. Het is daarom belangrijk je premature baby extra steun krijgt om de volledige romp heen, de meeste dragers die op de markt bieden deze steun onvoldoende en zijn daarom niet geschikt voor je prematuur geboren baby. Het gebruik van een niet passende drager bij je prematuur geboren kindje kan ademhalingsproblemen veroorzaken en/of versterken. In een draagconsult kan ik als draagconsulente (eventueel in overleg met je fysio) met je meekijken of de drager die je op het oog hebt voldoende steun bied voor je kindje.

 

 

 

baby dragen reflux

Dragen van een premature baby

Niemand rekent erop en niemand wenst het, maar 7-8% van de zwangerschappen eindigt met een vroeggeboorte. We spreken van een premature baby als een kindje geboren wordt voor 37 weken zwangerschap. Hiervan wordt zo’n 2 à 3% van de baby’s extreem prematuur geboren, dit is een geboorte voor 32 weken zwangerschap. Vanaf dan staat even je leven op zijn kop. Je kleintje ligt daar heel kwetsbaar en klein, en is er eigenlijk nog niet aan toe om zijn veilige buikwoning te verlaten. Je kindje mist een stuk ontwikkeling die normaal gesproken in de baarmoeder plaats vindt. De kans is groot dat apparatuur nodig is om je kindje te helpen ademen, eten en warm te houden (beademing, sondevoeding, couveuse) – totdat je kindje deze dingen zelf kan.

 

In veel ziekenhuizen wordt gestimuleerd om met je premature baby te buidelen. Buidelen heeft ontzettend veel voordelen voor een te vroeg geboren baby:
- De temperatuur van de baby wordt gereguleerd, doordat de baby bij de vader of moeder op de borst ligt, hoeft hij/zij veel minder energie te gebruiken.
- Ademhaling en hartslag worden gereguleerd, apneu en zuurstofdips komen minder vaak voor als baby gebuideld wordt.
- Het stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.
- Betere ontwikkeling van de hersenen.
- Betere band tussen moeder en kind, wat ook gunstige invloed heeft op de verwerking van de vroeggeboorte.
– Vaak een kortere couveusetijd en daarom eerder naar huis.

Deze voordelen houden niet op na overplaatsing naar Medium of Low Care, of na het thuiskomen. Maar omdat je kindje dan kleertjes aan heeft en in een bedje ligt, en jij druk bezig bent met de verzorging en niet meer door ziekenhuis ondersteund wordt, is er veel minder gelegenheid om te buidelen.

"Omdat het ook dan fijn is om je kindje dicht bij je te hebben en je handen vrij te houden voor andere dingen, is het tijd om te gaan dragen!"

Welk voordeel heeft dragen met een draagdoek boven buidelen?
Een voldragen baby heeft steeds minder ruimte in de buik en ontwikkeld zo een mooie bolle houding. Omdat jij in beweging bent ervaart een baby in de buik constante bewegingen waardoor evenwicht en mee bewegen word geoefend, spieren worden getraind. Een premature baby mist hierin een belangrijk stuk ontwikkeling. Bewegen tegen de zwaartekracht is heel zwaar. Een kindje ligt vrij stil in een couveuse en heeft het door alle lijnen niet de vrijheid om te bewegen. Hierdoor worden strekkende bewegingen juist over gestimuleerd. In een draagdoek zit je kindje in zelfde gebogen houding als in de buik, deze houding stimuleert en versterkt de spieren van je kindje. Daarnaast ben je vaak in beweging als je je kindje draagt in de draagdoek. Dit helpt om de hersenen en evenwichtsorgaan van je kindje helpt te ontwikkelen, een stukje inhalen wat gemist is door de vroeggeboorte.

Dr. E.Vogelgesang heeft onderzoek gedaan naar het dragen in premature baby’s in het Olgahospital in Stuttgart (Duitsland) In dit ziekenhuis worden baby’s vanaf 1200 gram gedragen onder begeleiding van goed opgeleide verpleegkundigen. Ook verplegend personeel draagt (met toestemming van de ouders) bijvoorbeeld voor onderzoeken, resulteert in een baby die veel rustiger is en minder stress ervaart.